Page images
PDF

1609.

sorts of undertakers may here be appointed, as there are
several precincts; which being done, these consorts may cast
lots for the precincts, and afterwards divide every precinct
amongst the undertakers of that consort, either by agreement
or by lot; and this form not to be concluded but upon con-
sideration by the commissioners there, who, having reported
their opinions, some such course may be resolved as to us
shall be thought most convenient.
Answer.—It is thought fit that every barony in the several
shires shall make a great precinct, except the baronies of Doun-
gannon and Loughty in the Cavan, which may make two pre-
cincts apiece. These baronies are exactly described in several
maps, the bounds and names whereof appear also in several
records.
6. Plots to be made for every county, and in the said plots
to prick out the several precincts, and in the several precincts
the several proportions by their names. -
Answer—This article is performed exactly.
7. Such great woods as the commissioners shall make choice
of to be preserved for our use, and to be excepted out of the
proportions, and to be reserved for the undertakers' building,
and to such other purpose as to us shall be thought fit.
Answer.—The greatest woods which the Commissioners
thought fittest to be reserved for the King's use were the
woods of Clanbrazill and Clancan in Ardmagh. The woods of
Clancornkeyne, Keileigtragh, and Brentery in Tirone, of
Cilmacrenan in Donnegall, of Knockinny and Lugh in Fer-
mannagh, and of Fullochowro and Tullala in Cavan. Never-
theless, for increase of the King's rents and “inlarding of
the plantation, the lands whereon the said woods grow are
cast into proportions according to the survey, and the places
where timber groweth are marked and expressed in the maps;
and reservation to be made in the undertakers' grant of the
timber trees to be bestowed at the King's pleasure, and the
common use of the plantation.
8. That in the surveys, observation be made what propor-
tions by name are fittest to be allotted to the Britons, what
to the servitors, and next to the natives, wherein this respect
is to be had, that the Britons be put in places of best safety,
the natives to be dispersed, and the servitors planted in those
places which are of greatest importance to secure thereof.
Answer.—The Lo. Deputy hath in general advised what
is fit to be done touching this article, which may be allowed
or altered by their Lps upon view of the maps.
9. To limit and bound the precincts of the several
parishes according to their discretions, notwithstanding the
limitation of the project, wherein they may observe the limits
of the old parishes, so as the same breed not a greater incon-
venience to the plantation; and to assign to the incumbents of
each parish a glebe, after the rate of 60 acres of every 1,000
acres within the parishes, in the most convenient places and

1609.

nearest to the churches; and for the more certainty to give
each glebe a certain name, whereby it may be known, and to
take order there be a promise in the letters patent for passing
the glebes to restrain the alienations thereof, saving during
their incumbency.
Answer.-It was thought fit not to allow the old parishes,
the names and bounds whereof appear of record in the
inquisitions taken last summer. For the glebes, there are so
many acres added to every proportion, as the project pre-
scribed, but because the Termon lands lying nearest the
churches were thought fittest to be assigned to glebes, which
could not be done without the consent of the bishops, the
glebes are not yet distinguished by names and bounds; but
if the bishops consent it may be done forthwith.

10. It is still considered that certain proportions be allotted and laid out for towns in places mentioned in the project, or in more convenient places as shall seem best to the Commissioners, having regard that the lands be laid as near the towns as may be.

Answer—Done in the maps and set forth in the new book of survey.

11. Parcels of land which shall be allotted to the College in Dublin and the free schools in the several counties, to be set out and distinguished by names or bounds, to the end the same may be accordingly passed by several grants by us. Likewise to set out the quantity of three great proportions lying together in the county of Ardmagh, to be allotted to the said College of Dublin; 6,000 acres to be taken out of the lands omitted in the last survey, if so much shall be found; this to be only of our lands and not of the church. Answer—Lands allotted to free schools are in the maps added to the lands laid out for corporate towns, being places where the free schools are to be erected. Touching the lands allotted to the College of Dublin, three great proportions in the county of Ardmagh are set forth to that use, over and above 1,200 acres appointed for the College in the first project, and three hundred acres more which could not otherwise be divided in that county, and yet doth serve for part of the 1,200 acres in Fermannagh appointed by the first project for the said College. 12. That there be set out and reserved 12,000 acres either out of the proportions or otherwise out of the land omitted in the survey, in such counties and places as to our Deputy and Commissioners shall be thought fit, for the endowment of an hospital, the same to be erected for maimed and diseased soldiers in such place and manner as we shall hereafter appoint. Answer.—Because 12,000 acres amount to a great precinct, the King may be pleased to assign an entire barony for the maintenance of an hospital, but in regard there is yet

1609.

no house erected to that use, they have forborne to assign
any certain quantity of land for the same.
13. They shall, by authority given them, hear and determine
all titles and controversies by final order and decree that
shall be brought before them, concerning any lands and pos-
sessions (the church lands only excepted,) which nevertheless
they shall have power to order and decree, (as is aforesaid)
so it be done with the consent of the Lo. Deputy, the Arch-
bishop of Dublin, and the now Bishop of Derry. They shall
also compound for titles between us and our subjects, or between
party and party.
Answer.—There hath been no order or decree made for
the deciding of any titles, but every man's title is reported in
the book of cases, neither did there arise any occasion of
compounding for any title.
14. And whereas complaint is made that the site of some
cathedral churches, the places of residences of bishops, deans,
chapters, dignitaries, and prebends in Ulster, be passed away
in fee farm to divers, by letters patent, under pretence of
monastery lands, to the great detriment of those churches,
they shall have authority to examine the same, and finding
the information true, to consider of some course to be taken
for restitution to be made to the churches from whence they
were taken with such consideration of those that now hold
them as standeth with equity according to the circumstances.
And, further, we are pleased that the escheated lands out of
which the bishops have had heretofore rents of refections
or pensions, shall be esteemed ecclesiastical, and be an-
nexed to the several sees whereunto they did pay the same,
whereof the Commissioners are to take particular notice and
to see the same effected accordingly.
Answer.—The site of the cathedral church of Derry,
(whereof complaint was chiefly made), was never passed in
any book, the possession whereof is now restored to the bishop,
together with all his demesne and mensal lands, and all the
rents and duties issuing out of the Herenagh lands. The like
is to be done to other bishops, but the possession of the
Herenagh lands was forborne to be delivered till the King's
pleasure was further known in regard of the plantation.
15. The Lo. Deputy shall cause our judges and learned
counsel to set down our titles to the several lands lately
escheated in Ulster, to see the records perfected, and to take
care that they may safely be preserved and kept secret, and
to transmit the cases hither under the hands of our judges
and learned counsel.
Answer.—Fully performed in the book of cases, and the
records are all perfected and returned.
16. All acts, orders, and decrees there to be recorded in
two books, the one to remain there in some court of record,
and the other to be transmitted to our counsel here.
Answer.—There are no decrees made.

1609. 17. It is to be considered what portions are fit to be

allotted to the mother of the late Earl of Tirconnell, the
mother of McGwire, Catherine Butler the late widow of
Mulmury, O’Reyly and such others as claim jointures. And
that the same be allowed unto them during their lives, and the
reversion to the natives, with condition that they observe the
articles of plantation as other undertakers do, or otherwise
to assign them recompense in some other place.
Answer.—This is performed, and their possessions established
for the time, by several warrants of the Lo Deputy and
Council, viz.: the mother of Tirconnell hath 16 quarters
assigned in county Donnegall, O'Reiley's widow eight quarters
in said county, McGwire's mother 8 quarters in the county
of Fermannagh, Catherine Butler an annual rent of five
shillings out of every polle in the Barony of Loughtee, in
county Cavan, in lieu whereof, upon the settling of natives
in their portions, a competent portion of land shall be assigned
unto her.
18. The river fishings in loughs and rivers to be allotted
unto the proportions next adjoining unto the loughs and
rivers, wherein the said fishings are, the one moiety to the
proportion lying on the one side the river or lough, and the
other moiety to the proportion lying on the other side; unless,
by necessity or inconvenience, it shall be found fitting to be
allotted to the one side, for which fishing some increase of rent
is to be reserved unto us as to the Commissioners shall seem
fit.
Answer.—This may be done upon passing the grants to
the several undertakers, but the City of London hath the
greatest part of those fishings assigned unto them already.
19. That return be made of their proceedings and doings
by virtue of this commission and instructions before Hallow-
mas next, that we may have convenient time to resolve there-
upon this winter and to signify our pleasure against the next
Spring.
I £wer—This could not be possibly done sooner than it
was, by reason of the multiplicity of the business and the few
hands to perform the same.

Copy. Pp. 7.

Vol. 680, p. 12. 23. ADVICE for removing of the Natives who are Swordmen.

For the facilitating of the plantation, we are of opinion that these four things are especially to be considered.

First, that some preparation be made in the mind of such as shall be thought fit to be transplanted, to make them the more willing thereunto; wherein because the Lo. Deputy by his own great experience and the perfect information which he hath, and daily may have, of others, doth best know all the persons of note in these counties, their qualities, strength, and affections, the fittest instruments to deal with them and

1609.

1610.

March 26.

Vol. 680, p. 18a.

The Bishop and
Dean of Derry.

[ocr errors]
[ocr errors]

the means to persuade them, your Lps would be pleased
to write effectually to him that he would undertake the
same as a matter of great service to the King, consequence
to the country, and to himself of much honour and com-
mendation.
2. That such as are to be settled in the parts of the realm
may be placed with the Lls. and others that are known to
have great quantities of waste lands, and to that end the
Earls of Ormound, Thomond, and Clanrickard, the Lo. Wiscount
Barrhy, and the Lo. Licksnow and others, are to be par-
ticularly dealt with, that they may (not only) receive them,
but interpose their several credits and authorities for the
drawing of them thither, and that the Lo. Deputy may be
moved to do the like.
3. That such as cannot be either persuaded to remove or
may not be received without prejudice to others, be confined
to some special places within the several counties they now
inhabit, where they may be least hurtful to others, which is
wholly to be left to the Lo. Deputy's discretion.
4. That such as may be drawn to serve in foreign parts may
be assigned some certain place to remove unto, which being a
matter without the compass of our knowledge, we leave
to your consideration. And for enabling of these natives to
remove, such as shall be employed in foreign services are to
be impressed at the charges of those by whom they are
entertained, and to have further allowance as a gift from the
King for supplying apparel and other necessaries, whereof
they are wholly destitute. And such of the natives as shall
be removed into other parts of that kingdom, or be confined
to other parts of those counties, are to be permitted to depart
with their present followers, their cattle and goods, whereby
they may [be] enabled to inhabit and manure the lands.
And that such as either presently or hereafter shall have
authority to levy any forces for foreign services, do make up
their companies of those counties only now intended for plan-
tation, and especially of the counties of Ardmagh, Colraine,
and Tirone, which we hold fittest first to be cleared.

Copy. Pp. 2.

24. ADVICES how the Titles of the Bishop, Dean, &c., inhabitants

of the island and city of Derry, may be cleared. Sent into Ireland by the Treasurer, signed by the Lords.

The Lo of Derry to have the site of a house, backside and garden, within the island, and in or near Derry, in such convenient place as may be fit for an episcopal see, and as may stand with the frame of the plot of the city; the same to be set out by the Lo. Deputy and Commissioners to the Bishop's contentment. The like consideration to be had of the dean, and both to be granted by the King, unless it fall in that place which was their own land before. The

« PreviousContinue »